Artiklar under Spa weekend

Publicerad: 2015-09-30

Rofyllt på Orbaden

När man sjunker ner i mineralsaltpoolen får man en inte bara en njutbar stund i 35-gradigt vatten man fyller också på förrådet av viktiga och välgörande mineraler.

I det sköna Hälsingland ligger Orbaden Spa & Resort. Hit tar man sig smidigt med tåget som stannar på Vallsta Station där Orbadens minibuss möter upp och tar gästerna den korta turen till anläggningen. Kör man bil och har Stockholm som utgångspunkt är körtiden cirka tre timmar. Man befinner sig nu i den lilla byn Orbaden vid Ljusnans dalgång med de djupa skogarna i bakgrunden och den breda älven som sakta rinner fram nedanför. Den mäktiga naturen är ständigt närvarande men området är också rikt på kultur såsom Hälsingegårdar och traditionen av linberedning som lever vidare i hemslöjdsaffärer och på Växbo Lin som ligger i närheten.

Detta är denna miljö man är mitt i på Orbaden Spa & Resort. När man slår sig ner i restaurangen eller sjunker ner i jacuzzin är det älven och skogarna man blickar ut över. Ett besök på spa är ett måste när man är på Orbaden. Där finns förutom jacuzzin ett stort utbud av behandlingar, träningspass, bastur, en stor pool inomhus och vid sidan av den en mineralsaltpool fylld med 35-gradigt thermiskt vatten. Vid första anblicken kan man uppleva denna pool som tämligen anspråkslös men efter att ha flutit runt i det ljumna vattnet med endast ansiktet över vattenytan känner man snart att detta är mer än bara vatten. Kroppen blir tung och mjuk, effekten håller i sig långt efter att man klivit upp och även håret får en ny glans och lyster. Vi har pratat med Helene Åkerström Hartman, VD på Orbaden Spa & Resort som berättar mer om hur dessa mineraler påverkar våra kroppsfunktioner.

– Vi älskar verkligen vår mineralsaltpool!  Man sover aldrig så bra som när man tagit ett bad i poolen. Huvudingredienserna är magnesium och kalcium men vattnet innehåller över 60 naturliga mineraler och spårämnen som ger kroppen näring. Dessa hjälper bland annat till att avgifta kroppen, lindrar värkande muskler och leder och är gynnsamt mot eksem och för matsmältningen, beskriver Helene.

Att bara flyta runt i poolen är välgörande i sig, vill man addera en behandling rekommenderar Helene en Magnesium Wellness Treatment.

– Det är en behandling som passar bra att kombinera med badet. Det är en behandling som inleds med en stimulerande torrborstning, sedan går man ner i badet för lugn och återhämtning och avslutar med en massage med varma stenar eller en massage som hjälper till med kroppens utrensning, berättar Helene avslutningsvis.