Artiklar under Romantisk weekend

Publicerad: 2015-09-30

Lokal mattradition på Margretetorp

På Hallandsåsens solsida ligger Margretetorps Gästgifvaregård. Här serveras viner från den egna vingården och menyer som året runt lyfter det bästa ur den skånska mattraditionen.

Vid kanten av bokskogen ligger Margretetorps Gästgifvaregård, en gård byggd helt i korsvirke med grova bjälkar i taket och stensatta innergårdar. Runt gården ligger trädgården och parken med planteringar och odlingar, en vacker inramning och en plats där gästgiveriets kockar gärna botaniserar. I parken ligger även Vinslottet som byggdes i början av förra seklet. I stolta rader framför slottet står vinstockar av sorten Merlot, på samma sätt som det gör på Margretetorps vingård bland kullarna runt byn Nagyrada i Ungern. Vi pratade med Nirmal Csaszar, VD på Margretetorp, som berättar mer om vingården och dess utbud.

– Det var den förre ägaren Stefan Csaszar med rötter i Ungern som för drygt tio år sedan startade upp vinproduktionen på vingården i Nagyrada. Vi producerar idag rött, vitt och rosé både stilla och mousserande.  Våra gäster kan välja våra egna viner genom hela menyn och välja från ett brett utbud som vi varmt kan rekommendera.

Till de väl utvalda vinerna serveras menyer skapade i ett kök där man värnar om de skånska mattraditionerna och serverar lokala delikatesser från mark och skog. 

– Vår bas är i det skånska köket och vi serverar därför många traditionella rätter men det skapas också nya rätter utifrån den skånska mattraditionen. Våra råvaror hämtar vi så mycket vi kan från de många producenter som finns runt om på Bjärehalvön. Vi har genom åren utvecklat ett brett samarbete med både större och mindre producenter. Osten hämtar vi till exempel från ett litet mejeri söder om åsen. Sedan styrs givetvis utbudet av årstiden. Kommer man till oss på våren är det mycket sparris och lamm på menyn och när hösten kommer blir det istället mycket vilt. 

Oavsett när på året man besöker Margretetorp kan man ta del av den lokala mattraditionen. I november serveras det givetvis gås och i december avnjuts istället ett dignande skånskt julbord helt i linje med vad man förväntar sig på ett genuint skånskt gästgiveri.