Artiklar under Romantisk weekend

Publicerad: 2015-09-30

Jordnära på Ästad Vingård

Ästad Vingård på den halländska landsbygden var från början ett traditionellt lantbruk

men då Rolf Carlsson tog över gården år 1985 började förvandlingen till den kompletta anläggning man möter idag. Det är nu den tredje generationen som driver och äger gården. Man är mån om att bevara sin jordnära anknytning i allt från restaurangens råvaror till Sinnenas Spa – ett spa i samverkan med naturen och den senaste satsningen - en vinodling i den halländska myllan. För fyra år sedan planterades 15 000 vinstockar av sorten Solaris, vi har pratat med Veronica Nennestam på Ästad Vingård för att få veta mer om satsningen.

– En starkt bidragande faktor till att vi startade upp vinodlingen är det egna intresset för vin. Vi har gått in i denna satsning med höga ambitioner och tror stenhårt på vår produkt. Vår målsättning är att göra Sveriges bästa mousserande vin och en internationellt erkänd produkt. Sedan hade det ju inte varit genomförbart utan den övriga verksamheten, vingården är ett komplement till den.

Den huvudsakliga satsningen är på mousserande vin men det kommer även bli två stilla vita viner.

– Vårt första vin, ett halvtorrt vin blev klart i somras och ett torrt vin väntas bli klart närmare årsslutet. Det mousserande kommer ta lite längre tid, vi hoppas kunna korka upp den första flaskan våren eller sommar 2017.

Även om de egna vinerna ännu inte kan avnjutas bjuder Ästad in till en vingårdsresa då man vandrar bland vinrankorna, tar del av druvans omvandling till vin och provar på viner i en skön kombination med spabesök och vällagade menyer.