Artiklar under Romantisk weekend

Publicerad: 2015-09-30

Året runt på Korstäppan

Vill man utforska Siljansbygden och dess rika utbud är Korstäppans Herrgård den ideala utgångspunkten med sin placering vid Siljans strand

Korstäppans Herrgård ligger i mysiga Leksand. En välkomnande stad med småbutiker och caféer, husen är låga och många är omgärdade av de för landskapet så karaktäristiska gärdesgårdarna. När man anländer till herrgården ser man vid dess sida ett traditionellt härbre som under sommarhalvåret hyrs ut som boende för två.  Även inne i herrgården har landskapets traditioner en tydlig roll både i val av möbler och i de många kurbitsmålningar som smyckar både möbler och väggar. På sjösidan sluttar trädgården ner mot Siljan.

Publicerad: 2015-09-30

Lokal mattradition på Margretetorp

På Hallandsåsens solsida ligger Margretetorps Gästgifvaregård. Här serveras viner från den egna vingården och menyer som året runt lyfter det bästa ur den skånska mattraditionen.

Vid kanten av bokskogen ligger Margretetorps Gästgifvaregård, en gård byggd helt i korsvirke med grova bjälkar i taket och stensatta innergårdar. Runt gården ligger trädgården och parken med planteringar och odlingar, en vacker inramning och en plats där gästgiveriets kockar gärna botaniserar. I parken ligger även Vinslottet som byggdes i början av förra seklet. I stolta rader framför slottet står vinstockar av sorten Merlot, på samma sätt som det gör på Margretetorps vingård bland kullarna runt byn Nagyrada i Ungern. Vi pratade med Nirmal Csaszar, VD på Margretetorp, som berättar mer om vingården och dess utbud.

Publicerad: 2015-09-30

Jordnära på Ästad Vingård

Ästad Vingård på den halländska landsbygden var från början ett traditionellt lantbruk

men då Rolf Carlsson tog över gården år 1985 började förvandlingen till den kompletta anläggning man möter idag. Det är nu den tredje generationen som driver och äger gården. Man är mån om att bevara sin jordnära anknytning i allt från restaurangens råvaror till Sinnenas Spa – ett spa i samverkan med naturen och den senaste satsningen - en vinodling i den halländska myllan. För fyra år sedan planterades 15 000 vinstockar av sorten Solaris, vi har pratat med Veronica Nennestam på Ästad Vingård för att få veta mer om satsningen.

Publicerad: 2015-09-30

Bubblande weekend på Söderköping

Söderköpings Brunn ligger invid Göta Kanal i den lilla medeltida staden Söderköping som lockar besökare året runt. Starkt bidragande till detta är Söderköpings Brunn som erbjöd välgörande, dock inte särskilt njutbara, behandlingar redan i början av 1800-talet.

Idag är den långa spamenyn endast fylld av njutning, det enda som kan påminna om forna dagar är kallvattentunnan som erbjuder svalka efter bastun. Besöker man Brunnen, som den anrika anläggningen även kallas, under sommarmånaderna kan man även få ett dopp i den tempererade utomhuspoolen omgiven av inbjudande soldäck. Ett sätt att hinna njuta länge av Brunnen och Söderköping är att boka in en Bubbelweekend. Man välkomnas då av frukt, choklad och mousserande på rummet, sedan följer en helg fylld av välsmakande menyer, bubbel, behandlingar och Brunnens generösa Eftermiddagskaffe med hembakat. Vi kontaktade Stina Croné som är spaansvarig på Brunnen för att få lite tips om hur hon tycker att man bäst lägger upp sin helg.