Publicerad: 2016-04-01

Sabrering som aktivitet

Visst ser det läckert ut när en sommelier med en enkel handrörelse – och med endast en sabel till hjälp – skär av halsen på en flaska fin champagne med ett litet ”poff”.

Många har nog drömt om att kunna briljera med en sådan extraordinär flasköppning, kanske på en nyårsfest. På Kronovalls Vinslott får man chansen att förkovra sig i champagnens historia, prova ett flertal olika sorter mousserande drycker och lära sig den ädla konsten att sabrera.

Ordet sabrering kommer från franskans sabre, som betyder sabel.

Det finns många olika teorier om hur traditionen med sabrering av champagneflaskor uppstod. Vilken av dessa teorier som är sann vet vi inte, däremot vet vi att alla är daterade till 1800-talets första hälft.

En teori går ut på att Napoleon efter ett lyckat slag försåg sina officerare med champagne som de, som en segergest, sabrerade med sina sablar.

En annan teori berättar om Madame Clicquot, som gärna underhöll Napoleons soldater i utbyte mot att de skyddade hennes mark. När soldaterna red iväg försåg Madame Clicquot dem med champagne, och sittandes på hästrygg använde de sina sablar för att öppna flaskorna. Denna teori är dock inte speciellt trovärdig eftersom soldaterna inte kunde dricka ur de sabrerade flaskorna utan att skära sig.

Den mest populära, och troliga teorin, är att ryska kosacker startade traditionen. Efter Napoleons fall 1814 rörde sig många ryssar i Champagnedistriktet och i Paris, dessutom fanns en hel rysk armé förlagd till Reims. Sabrering antas, i den här teorin, vara en förlängning av traditionen där man efter att ha druckit tsarens skål krossar glaset.

Hur traditionen än uppstod så är sabrering fortfarande idag en högtidlig och spektakulär metod att öppna champagneflaskor på.

På Kronovalls Vinslott erbjuder man gäster en helkväll med mat, dryck, historia, och för den som vågar – sabrering med sabel.

Kvällen tar sin början i slottets vackra foajé. Här bjuds man på ett glas mousserande och guidas genom slottets anrika historia.

Därefter promenerar man ner till Iskällaren, slottets vinkällare där över 10 000 flaskor ligger och jäser. Här berättar en sommelier om champagnens historia och om hur tillverkningen går till. Vad är det egentligen för skillnad mellan en brut och champagne? Det kommer man att veta efter besöket i Iskällaren.

Gästerna får även pröva på slottets egna mousserande vin ”Kronovalls Vinslott Tirage”. Före avsmakningen sabreras flaskorna på klassiskt vis, och sommeliern demonstrerar hur man på bästa sätt lyckas få av toppen av flaskan med en sabel.

Vi ska inte avslöja sommelierns knep, men ett visst mod och beslutsamhet krävs, åtminstone första gången man testar sabrering. Det ger också möjlighet att prova på att sabrera själv, naturligtvis under tillsyn av sommeliern.

Väl tillbaka uppe i slottet väntar en sittande dryckesprovning. Dryckerna kan variera, det kan vara allt från champagne och vin till cherry man smakar av. Kvällen avslutas med en femrätters middag i slottsmatsalen med utvalda drycker.

Det här brukar vara en mycket minnesvärd kväll, och kanske vågar man sedan använda sig av sina nya kunskaper och briljera inför sina vänner nästa gång det serveras bubblande drycker.