Publicerad: 2015-09-30

Konferensens ABC

Det är mycket att tänka på när man ska iväg på konferens.

Vilken anläggning ska man välja? Stor eller liten lokal? Gruppövningar eller aktiviteter? En konferens ska vara både inspirerande och minnesvärd. Få ut det bästa av ert möte med vår konferens ABC med saker att tänka på före, under och efter er konferens.

 

K. Kommunikation. God kommunikation i en arbetsgrupp leder till bättre resultat. Det finns alltid några i en grupp som tar mer plats än andra, glöm inte att låta alla bli hörda.

 

O. Omgivningar. Val av plats och lokal för en konferens påverkar mer än många tror. Lugn och ro ute på landet eller storstadspuls? Tänk på att anpassa konferensen efter dess syfte.

N. Noggrann planering. För att skapa en bra konferens är det viktigt att planera allt i god tid och att i förväg sätta ett tydligt syfte och mål.

F. Frågestund. Glöm inte att lite då och då avbryta mötet för en frågestund och se så att alla är ordentligt insatta i det ni hittills har gått igenom.

E. Energi. Maten är en viktig ingrediens för en lyckad konferens. En lunch med mycket grönt hjälper till exempel till med att hålla energinivån resten av dagen. Kvällar är till för avkoppling med god mat och dryck där man tillsammans kan umgås i en mer avstressad miljö.

R. Resultat. Väl tillbaka på arbetsplatsen är det viktigt att samman ställa resultaten från konferensen och gå igenom dem tillsammans. Skriv ut och sätt upp på en anslagstavla så att alla kan ta del av dem, eller varför inte i fikarummet?

E. Evaluering. Utvärdering är lika viktigt som planering. Blev mötet lyckat? Uppnåddes syftet och målet? Och framför allt: vad kan man göra bättre till nästa gång?

N. Njut. Många konferensplatser har spa-anläggningar där man kan få en stunds njutning. Att unna sig en behandling före eller efter en dag full av möten och samtal gör gott för kropp och själ.

S. Schema. Se till att ha en dagordning att dela ut vid konferensens början. På så sätt vet alla deltagare när det är tid för aktivitet, fika, lunch och middag. Med ett klart och tydligt schema är det lättare att koncentrera sig på själva mötet.

 

Text: Therese Rossing