Publicerad: 2015-09-30

Ingen lågsäsong på Orbaden

Orbaden Spa & Resort ligger i den del av Hälsingland som många anser vara vackrast och mest mångsidig, trakten kring Järvsö. Utöver Hälsinglands hänförande natur med älvar och berg finns här kultur i form av Hälsingegårdar och ett rikt aktivitetsutbud.

Det är enkelt och smidigt att ta sig till Orbaden. Konferensgrupper behöver inte ens chartra en buss, det går lika bra att ta tåget från Stockholm eller Gävle.  Väl framme i Vallsta ingår kostnadsfri upphämtning och en fem minuters transfer från tågstationen till Orbaden. Karaktären på såväl naturen som konferensaktiviteterna präglas verkligen av årstidernas skiftningar på Orbaden, här finns inga lågsäsonger, bara säsonger med olika inriktning och profil. Vintertid väntar skid- och skridskoåkning, som med fördel kombineras med vinterbad för den våghalsige. Under barmarkssäsongen finns det gott om vandringsleder att välja mellan. Spa, rovdjurssafari och besök på Hälsingegårdar hör också till höjdpunkterna i aktivitetsfloran.

-       Vi har turen att ligga i en region som är mångsidig och har ett rikt utbud av upplevelser, oavsett årstid.  Hos oss får konferensgrupper en genuin upplevelse med alltifrån mat till inredning och natur. Omgivna av naturen kan konferensgruppen finna det lugn och fokus som är en grundförutsättning för en effektiv konferens, säger Helene Åkerström Hartman, ägare av Orbaden Spa & Resort.

Besök UNESCO-listade Hälsingegårdar
På Orbaden finns ett tiotal konferenslokaler av varierande storlek, den största rymmer ca 150 personer. Här konfererar grupper på uppemot åttio personer, den genomsnittliga gruppstorleken ligger på drygt fyrtio personer. Orbaden ligger vid älven Ljusnan. Sommartid kan man njuta av ett uppfriskande dopp och en stund i solen på den kilometerlånga sandstrand som sträcker sig längs med älven.  Orbaden ligger också mitt i en kulturbygd, i hjärtat av det berömda hälsingska kulturarvet.

-       På sommaren väljer många grupper att besöka en eller flera Hälsingegårdar efter konferensdagens slut. Gårdarna utsågs år 2012 till ett av UNESCOs världsarv, vilket förstås adderar en extra dimension till upplevelsen. En av de världsarvslistade Hälsingegårdarna finns nere i byn, bara en kvarts gångväg från oss. Det innebär att även grupper som vanligtvis inte hinner med någon kulturupplevelse efter konferensdagens slut kan ta del av det kulturarvet, säger Helene Åkerström Hartman.

Gruppvandringar och guidade safariturer på hösten
När naturens färgpalett domineras av gult, rött och brunt och hösten gör sitt inträde skiftar aktivitetsutbudet på Orbaden fokus. En populär gruppaktivitet är att snöra på sig vandringsskorna och uppleva de färgstarka höstkulörerna under en vandringstur. Gruppdeltagarna avgör själva vandringsturens distans och intensitet. Somliga väljer att göra en mindre ”bergsbestigning” på åtta kilometer, medan andra följer någon av de många vandringsleder som passerar Orbaden, däribland Hälsingeleden. Naturen är storslagen året runt, men kanske lite extra imponerande på hösten. Helene Åkerström Hartman, som har en passion för safariresor och gärna besöker Afrika för att titta på vilda djur, har inspirerats av en av de afrikanska ländernas specialiteter; safariupplevelser.

-       I vår region finns en sällsynt mångfald av vilda djur. Alla stora nordiska rovdjur finns representerade här, vilket bland annat inkluderar björn, varg och lodjur. Konferensgrupper som vill få ett smakprov av Hälsinglands rika djurliv kan välja att kröna konferensen med en älgsafari, vargsafari eller bege sig ut på spaning efter björn och övernatta i ett gömsle. Det är mycket populärt och ger en oslagbar närkontakt med det vilda djurlivet, säger hon.

Grupper som vill vidga sina vyer och njuta av tillvaron bortom Orbaden kan göra en utflykt till Växbo Lin eller Järvzoo, båda nås på en dryg kvart.

Längdskidåkning, långfärdsskridskor och isvaksbad
När termometern letar sig under nollan och landskapet täcks av snö är det återigen dags för aktivitetsutbudet på Orbaden att skifta karaktär. Så snart älven fryser på, inbjuder den till att plocka fram långfärdsskridskorna, här kan konferensgrupper nämligen välja att förgylla mötesdagen med en skön tur på isen.

 Omgivningarna inbjuder till längdskidåkning, för grupper som vill unna sig en rejäl friluftsupplevelse sträcker sig längdspåren ända till längskidåkningscentrumet Harsa. De som hellre avslutar konferensdagen med en fartfylld alpin upplevelse kan istället bege sig till Järvsöbacken, som ligger tjugo minuter bort med bil eller buss.  Här finns ett femtontal backar att välja mellan beroende på deltagarnas färdigheter.

-       Vi erbjuder även snöskor för utlåning, främst till utländska turister och konferensgrupper som gärna provar på en snöskopromenad. Vi har en ovanligt stor andel utländska konferensgrupper, bland annat många franska grupper och fransmännen blir allt fler. För dem är det en mycket exotisk upplevelse att njuta av mat som tillagats på råvaror från de lokala producenterna och att uppleva den oslagbara tystnaden i vår orörda natur, säger Helene Åkerström Hartman.

Upplev Hälsinglands historia från hästsläden
En nyhet för den som verkligen vill få fart på blodcirkulationen är vinterbad under sakkunnig ledning av den svenska mästaren i vinterbad. Efter ett isande kallt dopp i en vak är det skönt att återuppväcka livsandarna med en välförtjänt stund i bastun. En annorlunda och stämningsfull aktivitet på vintern är en slädtur i skymningen. Slå er ner i en släde med en värmande filt över benen, lyssna till hästarnas bjällror och ta del av den genuina bebyggelsen i Orbadens by. Det hela ackompanjeras av guidernas musikunderhållning och inlevelsefulla sägner om Hälsinglands historia. De tre slädarna rymmer vardera åtta deltagare.

-       En vår- och sommaraktivitetet som definitivt skiljer sig från mängden är vikingarodden. Vi har tre vikingabåtar som vardera rymmer tjugofyra personer. Med gemensam ansträngning ror gruppen båten till vårt vikingahus, där de avnjuter en vikingainspirerad måltid, rejäl svensk husmanskost med historiska inslag. Att ro båten i land med gemensamma krafter är ett roligt och inspirerande sätt att sammansvetsa en grupp medarbetare, säger Helene Åkerström Hartman. 

Hälsoinspirerade konferenser med träning, spa och avkoppling
En konferens är ett bra tillfälle att hämta ny inspiration, att lägga om sina vanor och kanske finna motivation till en små- eller storskalig livsstilsförändring.  På Orbaden kan man få en liten skjuts i rätt riktning i form av en Må bra konferens. Upplägget skräddarsys utifrån gruppens önskemål, men ett vanligt dagsschema inleds med en powerwalk i den hälsingska naturen. Den följs upp av ett yogapass som får igång cirkulationen och varsamt väcker kroppen efter nattens sömn.  Efter en god frukost är gruppen pigg och alert inför dagens konferenspass. Dagen kan avslutas med ett träningspass som hjälper deltagarna att smälta intrycken från timmarna i konferensrummet.

-       Grupper som vill samla kraft mellan mötespassen kan välja att bege sig till vår spaavdelning, där man kan blicka ut över de blånande bergen från vårt bubbelbad utomhus, sjunka ner i en thermalsaltpool, unna sig en skön behandling för ansikte eller kropp eller pyssla om sig själv genom att utföra vår badritual, säger Helene Åkerström Hartman.