Artiklar under Golfweekend

Publicerad: 2015-10-01

Med golfbanan utanför dörren

Följ med till tre anläggningar där man bor endast en järnfemma från golfbanan. När man vridit av tändningen startar en weekend fylld av spel på högklassiga banor, vällagade rätter och ett boende med guldkant.

Vi startar i Skåne ett landskap där man tack vare det mildare klimatet kan ge sig ut på banorna när man fortfarande ser ut över snötäckta vidder längre norr ut i landet. Säkert är det en av orsakerna till att Skåne också är landets mest golfbanetäta område, Elisefarm är en av dessa banor. Anläggningen utgör själva sinnebilden av det typiskt skånska. På långt håll ser man de vitkalkade byggnaderna – en ståtlig mangårdsbyggnad, ett vackert gråstensstall och stora logar som ger en fin inramning till gårdsbilden. När det nuvarande ägarparet tog över anläggningen för drygt 16 år sedan var det för marken och lantbrukets skull utan tanke på annan verksamhet - mycket har hänt sedan dess. Steg för steg renoverade man varsamt den engelskinspirerade herrgården och kan idag välkomna gäster till en komplett anläggning med hotell, restaurang, konferens, spa och golf.

18-hålsbanan invigdes år 2005 och har sedan dess rankats bland topp 10 i Sverige av Golf Digest. I 2011 års motivering kunde man läsa: ” Engelsk Golfkänsla i Skåne, traditionellt tänkande och exklusiva golfupplevelser”. Designern bakom Elisefarms golfbana är också engelsman, det är Hawtree, tredje generationen golfbanedesigner som utformat banan. Man känner tydligt den engelska känslan när man går banan längs stengärdsgårdar, genom bitvis kuperat landskap med utsikt över Ringsjön och Bosjökloster. Den utmanande banan har par 72 och mäter 6 011 meter från gul tee. Från vit respektive blå tee håller den mästerskapsklass och där har också ägt rum ett antal kvaltävlingar inför touren. Däribland en av deltävlingarna till Nordea Tour 2012. Det var i samband med denna tävling man byggde de omklädningsrum som idag är en del av Elisefarms härliga spaavdelning. Man erbjöd även tidigare sina gäster en relax, utomhuspool samt utomhusjacuzzi men våren 2013 tog man ytterligare ett steg och invigde den nya spaavdelningen i Västra Flygeln. Man ville skapa en komplett anläggning som lever året runt med något för alla, en plats där även den som inte går en runda på banan ska få en avkopplande och minnesvärd vistelse. Men givetvis söker sig gärna även golfaren till spaavdelningen för att avsluta dagen i den stora inomhusjacuzzin klädd med svart skiffer, en rymlig bastu och på utsidan jacuzzi, ytterligare en bastu och den stora utomhuspoolen med tak som förlänger dess säsong avsevärt. Vill man efter dagens långa runda på banan ge kroppen lite extra omtanke finns det även en lista välgörande behandlingar att välja från.  

Knistad Herrgård, Skövde, Västra Götaland

En annan anläggning som också kan erbjuda sina gäster en 18-håls bana i direkt anslutning är Knistad Herrgård strax utanför Skövde. Vill man lämna bilen hemma tar man sig smidigt till Knistad med tåg. Efter endast en timma från Göteborg och två från Stockholm kliver man av på Skövde station där herrgårdens minibuss möter upp. På Knistad ligger golfbanan i en cirkel runt herrgårdsbyggnaden och dess flyglar. Det gör att allt man behöver för en välfungerande dag på banan är extremt lättillgängligt. Här kan man gå de första nio hålen, inta lunchen på herrgården och därefter gå resterande nio. Vi frågade Dan Persson, VD på Knistad Herrgård, hur man får ut det bästa av en golfweekend på Knistad.

– Det bästa med en golfweekend är nog just att man kommer iväg hemifrån, att man får göra det man tycker är riktigt roligt tillsammans med vänner man tycker om. Så alla förutsättningar till succé finns ju redan. Vi på Knistad måste "bara" vara noga med detaljerna och skapa förutsättningarna för en fantastisk vistelse hos oss. Vi satsar stenhårt på hög service, riktig god mat och dryck samt att vi är på tå och gör allt för att våra golfgäster skall känna sig riktigt välkomna. Det gästen behöver tänka på för att få ut det bästa? Förhoppningsvis inget - det är vårt jobb!

Vill man ha ett boende med lite extra lyx ska man ta sig en titt på övervåningen i det före detta mejeriet. Där inryms idag en svit med två sovrum och ett gemensamt vardagsrum. I taket har man sparat de grova takbjälkarna, det är kakelugn i båda sovrummen och från det stora badrummet har man utsikt över golfbanan, en bana som enligt Dan hela tiden är under utveckling.

– Jag tog över verksamheten för 1 år sedan. Vi har redan utvecklat vårt arbete mycket men det finns tusentals grejer att förbättra både inom golfen i stort och för golfen på Knistad Herrgård. Vi var faktiskt den klubb som procentuellt växte mest i Sverige 2014. Det sporrar oss i den fortsatta utvecklingen.  Först och främst lägger vi självklart mycket pengar och tid på att golfbanan skall vara i bästa möjliga skick MEN som med allting annat handlar det om detaljer. Att allt golfaren önskar sig finns på rummet, skoborste utanför dörren, Viasat Golf på TV, bra lunchmeny, många vattenstationer, lättillgängliga toaletter, bra ställe att ställa ifrån sig sin golfvagn/bag när man fikar osv. Som ni märker, detaljer, detaljer, detaljer som skall göra att vi blir en av Sverige bästa golfdestinationer 2017.

Dömle Herrgård, Deje, Värmland

Vi fortsätter nu lite längre norrut till Dömle Herrgård i värmländska Deje. I likhet med Elisefarm och Knistad Herrgård har Dömle golfbanan utanför dörren eller i alla fall precis på andra sidan vägen. Dömle Herrgård har även ett samarbete med ytterligare åtta av landskapets bästa golfbanor. Den närmaste är Forshaga Deje GK som ligger endast 100 meter från herrgården. Denna bana bjuder på utmaningar för nybörjaren men även den erfarne spelaren sätts på prov. Banan tar golfaren genom natursköna omgivningar med berg, skogar och ängar med utsikt över Smårrissjön och Dömleån. Övriga banor Dömle samarbetar med är Kils GK, Karlstad GK, Bryngfjordens GK, Hammarö GK, Arvika GK, Sunne GK, Sommaro GK och Billerud GK. Dessa banor ligger alla inom en radie på 6 mil och om man så önskar kör herrgårdens minibuss till och från golfbanan. Åter på herrgården kan man slappna av i lyxjacuzzis eller badtunnor utomhus, ta ett dopp i sjön, paddla, fiska eller utmana vännerna i en tennismatch. Väl värt ett besök är även Carl-Elis vinkällare, döpt efter mannen som lät uppföra herrgården. Här är inredningen i trä tillverkad av plankor sågade av ekar som en gång växte i parken och väggarnas tegelstenar är från det närbelägna bruket i Deje. En härlig plats att tillsammans med vännerna slå sig ner och se tillbaka på dagens bedrifter på golfbanan.  

Fakta

Dömle Herrgård

Bana: Forshaga, Deje GK

Antal hål: 18

Par: 72

Avstånd från herrgården: 100 meter

Övrigt: Samarbete med 8 andra banor inom 6 mil

 

Knistad Herrgård

Bana: Knistad Golf & CC

Antal hål: 18

Par: 72

Avstånd från Herrgården: 0 meter

Övrigt: Golfskola, ta grönt kort kurser, PROverksamhet, golfshop, arrangerar GolfSM 2015, företagsgolf mm.

 

Elisefarm

Bana: Elisefarm GK

Antal hål: 18

Par: 72

Avstånd från herrgården: 0 meter

Övrigt: Nybörjarträning, golfskola, företagsgolf, tävlingar mm

 

Golf landet runt

Flera av våra Smultronställen jobbar med golf även om de inte har någon egen bana. På Tanums Gestgifveri kan du boka golfweekend med greenfee på fem olika banor alla på behagligt avstånd från hotellet. På Söderköpings Brunn ingår fri entré till spa- och relaxavdelningen när du bokar golfweekend och på Vadstena Golfklubb kan du njuta av fantastisk utsikt över Vättern och unik atmosfär på Klosterhotellet efteråt.

Även Rimforsa Strand, Brösarps Gästgifveri & SPA, Örenäs Slott, Björholmens Marina och Margretetorps Gästgifvaregård, Trosa Stadshotell & SPA, Amalias Hus, Björkhaga Hotell, Hennickehammars Herrgård och Hotel Skansen  säljer golfpaket eller golfweekend där greenfee ingår.

 

Kika in på smultronstallen.se/golfweekend för att hitta din perfekta golfweekend!