Artiklar under Fest & Bröllop

Publicerad: 2015-09-30

På Häringe Slott vågar man ta ut svängarna

Söker man en plats för bröllop där man inte begränsas av det konventionella och förutsägbara bör man ta en titt på Häringe Slott. Här ges inga pekpinnar bara uppmuntran att gå sin egen väg.

Häringe är ett slott fyllt av spännande historier. Gustav Vasa har huserat på ägorna och det var en av Gustav II Adolfs närmaste män, fältmarskalk Gustav Horn, som lät uppföra slottet år 1657. Horn fick slottet som ett bevis på kungens uppskattning. Han fick även den trumpet som idag smyckar väggen i entrén, en trumpet vars fanfar har ljudit över vidderna i slaget vid Lützen.

Dessa historiska män ska givetvis inte förringas men det är den efterkommande brokiga ägarskaran som skapat den unika miljö som gör Häringe till det extravaganta slott det är idag. Madeleine Rudefors, försäljnings- och marknadsföringschef på Häringe Slott, berättar gärna mer om slottet och hur det genom åren varit platsen för oförglömliga fester.

 

– Häringe är ett slott som bjuder in till att ta ut svängarna och våga vara sig själv. Här finner man fotokonst på väggarna tillsammans med de klassiska kungamålningarna, slottet förmedlar en känsla av lekfullhet, personlighet och lyx, beskriver Madeleine Rudefors.

 

Horn följdes av en lång rad ägare som har spenderat förmögenheter på att smycka slottet och fylla det med glamourösa, storslagna och inte sällan skandalomsusade tillställningar. En av dessa var Torsten Kreuger, bror till tändsticksmiljonären Ivar. Kreuger lät bygga slottspoolen, då även med en rutschkana ut från ett av badrummen på andra våningen, bowlingbanan i trä som är i bruk än idag och den underjordiska tunnel som leder mellan Sjöflygeln och slottet. Men Kreuger tillförde inte bara slottet nya faciliteter han var också en man känd för sina extraordinära fester där samtidens kändisar och stjärnor utgjorde en naturlig del. Greta Garbo, Zarah Leander och Josephine Baker är några av de celebriteter som gästat slottet och även namngivit rummen i Sjöflygeln. Kavaljersflygeln inrymmer den manliga motsvarigheten med rum som Danny Kaye, Jussi Björling och givetvis Kreuger.

Det sägs att vid en av Kreugers tillställningar bar servitörerna mask – endast!  Givetvis har Häringe en festlokal uppkallad efter Kreuger, här förs andan vidare i slottets största sal som bokstavligen har högt i tak – 4.90 för att vara exakt. Detta är en av många festsalar, Madeleine berättar mer om detta.

– Söker man en festsal i romantisk stil är Stora Matsalen helt fantastisk med de guldfärgade balkarna i taket, guldspeglarna, lampetterna och allt sammetstyg. Vill man ha större möjligheter att sätta sin personliga prägel kan jag rekommendera Kreugerflygeln. Där har det anordnats temabröllop med allt från Burlesk till Gatsby och de som varit krispigt vita. Även utsidan av slottet bjuder på många möjligheter. Det är lätt att förälska sig i terrassen, den pampiga trappan, statyerna, orangeriet och poolen som är något av slottets hjärta. Vi hade en fest då man täckte poolen med glas och använde det som dansgolv, middagen serverades på gräsmattan intill. Rotundan är en annan plats som enligt min åsikt är helt perfekt för vigseln. På muren som omgärdar Rotundan klättrar vinrankor och i mitten porlar en liten fontän. Här kan brudparet stå upphöjda på trappan med slottet som kuliss och nedanför placeras stolar ut för gästerna, beskriver Madeleine.

Den senaste i ägarskaran är familjen Ljungberg som tog över slottet år 1999. Idag är slottet en del av Jenny Ljungbergs företag c/o Hotels och har sedan övertagandet förvandlats till ett slott där varje byggnad bjuder på en unik upplevelse.

– Under den succesiva renoveringen har vi bevarat det som tidigare ägare gjort bra och uppdaterat det som var mindre lyckosamt. Greta Garbos rum helt utan hörn finns kvar i original från 30-talet och Torsten Kreugers kägelbana i Kavaljersflygeln är fortfarande i bruk. I Kavaljersflygeln har Pontus Djanaieff inrett rummen med inspiration av män med anknytning till slottet. Västra Flygelns rum är istället döpta efter personer som arbetat på slottet med inredning i Grythytteskiffer och fristående badkar i rummet. Våra nyrenoverade standardrum har stilen ”Scandinavian Cozy” med stringhyllor, Arne Jacobsen stolar, Hästens sängar, fotokonst och fårfällar. Vi valde att låta en av flyglarna vara i mer klassisk stil med sänghimmel, jacuzzi och mahogny, här får man en mer prinsesslik känsla, berättar Madeleine vidare.

På Häringe gör de många möjligheterna och den speciella andan varje bröllop till en unik tillställning, helt i linje med forna dagars dekadenta stjärnbeströdda fester.

– Vi ordnar allt från mindre lunchbröllop till stordådiga fester med 300 gäster i partytält med egen inredning. Vissa anländer i helikopter, andra i häst och vagn eller så kommer man havsvägen. För några år sedan hade vi ett stort bröllop med ett häftigt tema, det var rosa, fjädrar och spets överallt! Bruden hade flera ombyten och det hela slutade med ett poolparty. Det var verkligen en oförglömlig dag, avslutar Madeleine.